Dekkpartner

Skifte til sommerdekk 2024

 

Vårens ankomst markerer en viktig tid for bileiere over hele landet - det er på tide å skifte til sommerdekk. Her ser vi på reglene for sommerdekk og hva du trenger å vite; Når skal jeg bytte til sommerdekk? Hva er datoene for bytte til sommerdekk i 2024?
 

Anbefalte sommerdekk 2024

Vis
Skjul
 flere

Stol på oss, du er ikke alene om dette problemet. Dette spørsmålet blir stilt av tusenvis av mennesker hvert år, det er det samme når det gjelder bytte fra sommerdekk til vinterdekk. Derfor har vi beskrevet datoene som gjelder for endring av sommerdekk 2024, og hva som styrer dette.

Hva er sommerdekk?

Sommerdekk er spesielt utviklet for å fungere best mulig under varmere værforhold. Sommerdekkene er laget av en hardere gummiblanding enn vinterdekk, og tåler de høye sommertemperaturene og gir overlegen veigrep på både tørt og vått underlag. Men ikke alle sommerdekk er like. Det finnes ulike typer, for eksempel høyytelsesdekk, miljødekk og dekk som er spesielt utviklet for bestemte kjøretøytyper. Alle disse alternativene gjør det mulig å finne det perfekte dekket for dine spesifikke kjøreforhold og behov.

Når bør du skifte til sommerdekk?

I Norge er det lovfestede datoer for når du må bytte fra piggdekk til sommerdekk. For normale biler (under 3,5 tonn) uten tilhenger, kan sommerdekk brukes fra og med første mandag etter påske og frem til og med 31. oktober, med mindre veiforholdene krever vinterdekk.

Vær oppmerksom på at du kan risikere bøter hvis du bruker piggdekk utenfor disse tidspunktene. I tillegg kan det være lokale forskrifter i noen byer som begrenser bruken av piggdekk på bestemte tider av året på grunn av miljøhensyn.

Så, for å oppsummere, det eksakte tidspunktet for å bytte til sommerdekk kan variere avhengig av været og lokale forskrifter, men generelt sett bør det skje på våren etter påske. 

Dato 2024 sommerdekk

  1.  Frist for å bytte fra piggdekk til sommerdekk er første mandag etter 2. påskedag.
  2. Frist for å bytte fra piggdekk til sommerdekk er for de nordligste fylker 1. mai.

Når det gjelder bytte til sommerdekk, er det faktisk slik at de er underlagt reglene rundt vinterdekk og piggdekk.

Hovedregelen er at kjøretøy må ikke brukes uten at det er sikret tilstrekkelig veggrep i forhold til føret, om nødvendig ved bruk av vinterdekk med eller uten pigger, kjetting eller liknende. Norge er et langstrakt land med store temperaturforskjeller og klima på en måned som april.

Når er siste dag for sommerdekk?

Siste dagen for sommerdekk i Norge er altså den 31 oktober.  

Må du ha sommerdekk?

Spørsmålet om hvorvidt sommerdekk er påbudt er enkelt å besvare: Nei, men du bør bruke det for å ivarta sikkerheten din på veien. 

Det handler ikke bare om å oppfylle lovpålagte krav, men også om din egen og andre trafikanters sikkerhet. Sommerdekk har bedre ytelse i varmere vær og gir bedre veigrep, drivstoffeffektivitet og kjørekomfort enn vinterdekk.Hvis du fortsetter å bruke vinterdekk om sommeren, kan det føre til redusert bremseevne og lengre bremselengder, noe som kan være farlig.

Hva er reglene for sommerdekk?

I Norge skal sommerdekk ha en minste mønsterdybde på 1,6 millimeter. Det anbefales imidlertid å ha minst 3 millimeter mønsterdybde for bedre ytelse, spesielt i vått vær.

Når det gjelder lufttrykket i dekkene, skal det følge produsentens anbefalinger. Disse kan variere avhengig av bilmodell og dekktype, men generelt sett ligger de mellom 2 og 3 bar (200 og 300 kPa). Det er viktig å sjekke lufttrykket regelmessig, siden feil lufttrykk kan påvirke bilens ytelse og sikkerhet, samt dekkenes levetid. Kontroll av lufttrykket skal gjøres når dekkene er kalde, siden varme kan påvirke trykket.

Skift sommerdekkene dine hos Dekkpartner

Dekkpartner, med over 100 verksteder over hele landet, er det opplagte valget for å hjelpe deg med dekkskiftet.Vi tilbyr et bredt utvalg av sommerdekk fra de mest anerkjente produsentene, og våre kunnskapsrike dekkeksperter står klare til å svare på dine spørsmål og hjelpe deg med å velge de beste dekkene for din bil og dine kjøreforhold.Hos Dekkpartner får du mer enn bare et dekkskifte - du får en partner som hjelper deg med å holde bilen trygg gjennom sommerens utfordringer.

Våre teknikere har lang erfaring og kunnskap om alle aspekter av dekkpleie og -vedlikehold. Vi kan også gi råd om lagring av dekk, trykkovervåking, balansering og justering, noe som kan forlenge dekkenes levetid og forbedre bilens drivstofføkonomi og ytelse.

Hvorfor velge Dekkpartner

Hos Dekkpartner er vi opptatt av å yte best mulig service til alle våre kunder.Vi tilbyr et bredt utvalg av kvalitetsdekk fra ledende produsenter og er stolte av å være et av Nordens mest pålitelige navn innen dekkservice.Med over 100 verksteder over hele landet kan vi tilby rask og effektiv service, uansett hvor du befinner deg.Så uansett om du trenger nye dekk, dekkskift, dekkoppbevaring eller annen dekkservice, kan du stole på at Dekkpartner gjør jobben riktig.