Dekkpartner

Hva betyr vinterføre?

Vinterføre betyr at veiforholdene er slik at det er nødvendig å bruke vinterdekk. Dette kan skyldes snø, is, frost eller slaps på veibanen, noe som gjør det glatt og vanskelig å manøvrere med vanlige sommerdekk.

Under slike forhold er det påbudt å ha enten piggdekk eller piggfrie vinterdekk (såkalte friksjonsdekk) på bilen. Både piggdekk og piggfrie vinterdekk er konstruert for å gi bedre veigrep og stabilitet under slike forhold, noe som gjør dem til en viktig sikkerhetsfaktor i vintermånedene.

Det er viktig å merke seg at det er sjåførens ansvar å vurdere om det er vinterføre eller ikke. Et godt tips er å alltid være på den sikre siden og skifte til vinterdekk i god tid før vinterforholdene setter inn.

Bruk av vinterdekk på vinterføre

Vinterdekk er et viktig verktøy for å kunne kjøre trygt og effektivt på vinterføre. De er spesielt utviklet for å gi bedre grep og kjøreegenskaper på snødekte og isete underlag. Det finnes to hovedtyper vinterdekk: piggdekk og friksjonsdekk. Piggdekk har små metaller som stikker ut fra dekkoverflaten og gir ekstra grep på isete underlag, mens friksjonsdekk har spesielle gummiblandinger og mønstre som optimaliserer grepet ved lavere temperaturer.

I Norge er det lov å ha piggdekk  fra 1. november til og med den første mandagen etter andre påskedag, hvis det er vinterføre. Med vinterføre menes det om det er snø, is, slaps eller frost på veien.

For piggdekk er reglene litt annerledes. I de fleste deler av Norge er piggdekk tillatt mellom 1. november og første mandag etter andre påskedag. for Nord norge gjelder datoene 16 oktober og frem til 1 mai.

Vinterføre påvirker trafikkatferden

Et viktig aspekt ved vinterføre er at det har stor innvirkning på trafikkflyten. Når snø, is eller frost gjør veiene glatte, kan det føre til lavere hastighet og forsinkelser. Det er vanlig med køer og forsinkelser i rushtiden, spesielt etter en uventet snøstorm eller på ekstremt kalde morgener. Denne reduksjonen i trafikkflyten kan ha en kjedereaksjon som påvirker alt fra pendlertider til leveringstider for varer.

Vinterføre og hvordan det påvirker veivedlikeholdet

I vintermånedene jobber kommuner og transportmyndigheter ekstra hardt for å vedlikeholde veiene. Snørydding og salting er vanlige tiltak for å forhindre isdannelse og forbedre veigrepet. Likevel kan det være vanskelig å forutse plutselige endringer i været, og vedlikeholdsarbeidet kan noen ganger komme på etterskudd når været skifter raskt. Dette understreker nok en gang viktigheten av å være forberedt på vinterføre og ha riktig utstyr for forholdene.

Dekkpartner - din partner for vinterkjøring

Dekkpartner tar sikkerheten din på alvor og jobber kontinuerlig for å møte dine behov i vintermånedene. Vi tilbyr en rekke tjenester og produkter for å sikre at du er best mulig forberedt på vinterføre. Uansett om du trenger råd om hvilken type vinterdekk som passer best til bilen din, eller om du trenger hjelp til å montere og vedlikeholde dekkene, er teamet vårt her for å hjelpe deg. Vi streber alltid etter å yte service i verdensklasse og gi deg trygghet når du navigerer på utfordrende vinterveier.