Agder Supply AS
Åpningstider
 • Mandag 08.00 - 16.00
 • Tirsdag 08.00 - 16.00
 • Onsdag 08.00 - 16.00
 • Torsdag 08.00 - 16.00
 • Fredag 08.00 - 16.00
LØRDAG 0900-1300 I SESONG
Kontakt oss
Agder Supply AS
Froland

Agder Supply AS

Kristian Birkelandsvei 1
4820 Froland
Åpningstider
 • Mandag 08.00 - 16.00
 • Tirsdag 08.00 - 16.00
 • Onsdag 08.00 - 16.00
 • Torsdag 08.00 - 16.00
 • Fredag 08.00 - 16.00
LØRDAG 0900-1300 I SESONG
Bytt forhandler
Agder Supply AS

Agder Supply AS

Kristian Birkelandsvei 1
4820 Froland
Åpningstider
 • Mandag 08.00 - 16.00
 • Tirsdag 08.00 - 16.00
 • Onsdag 08.00 - 16.00
 • Torsdag 08.00 - 16.00
 • Fredag 08.00 - 16.00
LØRDAG 0900-1300 I SESONG
Bytt forhandler

EU Dekkmerking


Siden 1. november 2012 er det en spesiell merking på dekk: European Tire Label også kalt EU Tire Labelling. Dette EU-dekkmerket har eksistert lenge og har blitt brukt på hvitevarer, blant annet for å vise egenskaper, energieffektivitet osv., Og i dag vises EU-dekkmerket på dekk.

Årsaken til at EU-dekkmerking skal være tilstede på alle nye dekk som selges i EU, er å legge til rette for at forbrukerne investere i dekk som er tryggere, roligere og som bidrar til å redusere drivstofforbruket. Det skal rett og slett være lettere for forbrukerne å velge og sammenligne dekkens egenskaper på forskjellige veiforhold.

EU dekkmerking

EUs dekkmerke er en ordning som ble innført av EU i 2012 for å hjelpe forbrukerne med å sammenligne dekk med hensyn til sikkerhet og miljøegenskaper. Forordningen omfatter alle dekk til personbiler, lette og tunge lastebiler.

Hva er EUs dekkmerke?

Etiketten består av tre deler som hver gir informasjon om et spesifikt aspekt ved dekkets ytelse. For det første angir den rullemotstanden, som har en direkte innvirkning på kjøretøyets drivstofforbruk. For det andre måler etiketten dekkets veigrep på vått underlag, en kritisk faktor for sikkerheten. Til slutt gir etiketten også informasjon om dekkets støynivå, en faktor som bidrar til støyforurensning.
 

Hvilke merker er tilgjengelige?

Det finnes tre hovedkategorier av merking på EUs dekkmerker:

Drivstoffeffektivitet: Dette klassifiseres fra A (mest effektivt) til E (minst effektivt). Lavere rullemotstand betyr lavere drivstofforbruk og CO2-utslipp.

Våtgrep

Dette er også klassifisert fra A (kortest bremselengde) til E (lengst bremselengde). Bedre våtgrep betyr tryggere kjøring på vått underlag.

Dekkets våte grep er delt inn i en skala fra A til E, der et dekk i klasse A har kortest bremselengde og klasse E lengst. Klassifiseringen bestemmes av en test der dekket kjøres på en avstand dekket med 0,5-1,5 mm vann, og det testede dekket sammenlignes deretter med et referansedekk. Forskjellene mellom dekk med A-klassifisering og ett med E-klassifisering kan bety en utvidet bremselengde på mer enn 10 meter. Når du kjører i 180 km / t, kan denne distansen utgjøre hele 18 meter.

Lydnivå

Dette vises i desibel (dB) og indikeres med svarte bølger: én bølge betyr lavt støynivå, to bølger betyr middels støynivå og tre bølger betyr høyt støynivå.

Støynivået er illustrert i henhold til EU-dekkmarkeringssymboler med svarte bølger

Jo flere svarte bølger, jo høyere støynivå,Hvilke dekk trenger ikke EU-merkingen?

Hvilke dekk trenger ikke EU-merkingen?

Ikke alle dekk omfattes av EUs dekkmerkeforordning. Blant dem som ikke omfattes, er regummierte dekk, dekk som er beregnet på biler produsert før oktober 1990, reservehjul, dekk med en maksimal hastighet på under 80 km/t og enkelte spesialdekk, for eksempel racingdekk.

Hva må du tenke på når du velger dekk?

Når du skal velge dekk, er det viktig å ta hensyn til alle dekkets egenskaper, ikke bare de som står på EU-etiketten. Andre viktige aspekter kan være dekkets egenskaper på tørr vei, dekkets slitestyrke og hvordan det fungerer under ulike værforhold. Selv om EU-dekkmerket gir svært nyttig informasjon, er det bare en del av bildet.
 1. Type dekk: Trenger du sommer-, vinter- eller helårsdekk? Dette avhenger av kjørevanene dine, klimaet der du bor og årstiden.
 2. EUs dekkmerke: Ta en titt på EUs dekkmerke. Den gir informasjon om dekkets rullemotstand, veigrep på vått underlag og støynivå, som alle kan være viktige faktorer når du skal velge dekk.
 3. Dekkets egenskaper på tørr vei: EU-etiketten inneholder ikke informasjon om dette, men det er en svært viktig faktor. Hvis du kjører mest på tørre veier, bør du velge et dekk som fungerer godt under slike forhold.
 4. Dekkets levetid: Hvor lenge holder dekket? Hvis du kjører mye, kan det lønne seg å investere i et dekk med lengre levetid, selv om det koster litt mer. Budsjett: Dekk varierer mye i pris, så du må finne et dekk som passer til budsjettet ditt. Husk at billigere ikke alltid er bedre når det gjelder dekk.
 5. Dekkstørrelse og hastighetsklasse: Sørg for at dekket passer til bilen din og oppfyller produsentens anbefalinger for hastighetsklasse.

EU Dekkmerking kan hjelpe deg med å redusere drivstofforbruket

Ved hjelp av det klargjørende EU-dekkmerket vil det være mye lettere å danne seg en mening om dekkets sikkerhet og egenskaper, noe som letter valg av dekk for deg som forbruker. En tydelig etikett gir mer nøyaktige dekk for ditt spesifikke kjøretøy, din kjørestil og forhold, som igjen gir mer effektivt drivstofforbruk. Redusert drivstofforbruk reduserer utslipp av karbondioksid, noe som utgjør en stor forskjell for miljøet!

Dekkpartner hjelper deg

Dekkpartner, med over 100 verksteder over hele Norge, står klare til å hjelpe deg med all den informasjonen og de rådene du trenger for å velge riktige dekk. Vårt kunnskapsrike og erfarne team kan hjelpe deg med å forstå og bruke EUs dekkmerke og gi deg all den tilleggsinformasjonen du trenger for å ta den riktige beslutningen. Vi er opptatt av å gi alle våre kunder best mulig service, uansett behov og budsjett. Kom innom et av våre verksteder i dag for å få eksperthjelp til å velge de riktige dekkene for dine behov.

Søk etter dekkverksted nær deg